Крем от лайка - нежно успокоение за вашата кожа

Лайката е едно от най-ценените растения с лечебни свойства, използвани в козметиката. Кремовете от лайка успокояват кожата, успокояват възпаленията, а също така подпомагат регенерацията на увредения епидермис. Нищо чудно, че много козметични марки са въвели продукти от лайка в своите предложения. Нека разберем повече за чудния крем от лайка.

Лайката е едно от най-известните и в същото време ценени и най-често използвани лечебни растения. Рядко предизвиква алергични и фотосенсибилизиращи реакции, затова крем от лайка се препоръчва особено за чувствителна кожа, но не само.

Лайка в козметиката

Обикновената лайка ( Matricaria chamomilla L.) се използва като билкова суровина в различни форми. Най-вероятно сте се сблъсквали с компреси и отвари от лайка, които се използват например при изгаряния или подуване на кожата. Лайката е много разпространена под формата на екстракт в козметиката, предназначена за грижа за кожата, косата и дори за устата. Поради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, често се използва в продукти за чувствителна и склонна към акне кожа.

Екстрактът от лайка може да се намери в козметиката INCI под името Chamomilla Recutita Extract. В допълнение се използват и хидролат от лайка Chamomilla Recutita Flower Water и Anthemis Nobilis Oil.

Лечебните вещества, съдържащи се в лайката, действат като флавоноиди (например апигенин), органични киселини, холин, витамин С, калий, манган,  хамазулен, бизаболол и др. Благодарение на тях козметиката с обикновена лайка показва предимно противовъзпалителни свойства, успокоява раздразненията, зачервяването и сърбежа на кожата.

Лайката е толкова безопасна, че може да се използва дори при бебета. Въпреки че съдържа хамазулен, който има антиалергични свойства, той може да предизвика алергична реакция. Поради това трябва да се избягва от хора с известна алергия към лайка.

Какви са свойствата на крема от лайка?

Екстрактите от лайка, използвани в козметиката, са известни особено със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Поради богатството на съставки с антиоксидантни свойства, козметиката с лайка намалява влиянието на свободните радикали и по този начин забавя процеса на стареене на кожата. Важно е, че лайката съдържа съединения, показващи значителна антибактериална и противогъбична активност, благодарение на които кремовете от лайка подпомагат процеса на почистване на кожата. Резултатите от съвременните изследвания показват, че препаратите от лайка подпомагат лечението на екзема.

Действието на крема от лайка с един поглед:

  • успокоява дразненето и зачервяването
  • намалява възпалението
  • има антипруритичен ефект
  • почиства кожата
  • има антиоксидантно действие
  • поддържа защита от слънцето
  • ускорява заздравяването на рани
  • стимулира регенеративните процеси
  • изсветлява обезцветяването
  • придава блясък на матовата кожа

Кремовете от лайка обикновено са предназначени за чувствителна кожа, с акне или себорея. Въпреки това, всеки може да се възползва от ползите от тази билка.

Най-добрият крем от лайка – резюме

Лайката често се използва в кремове за кожа на лицето заради нейните успокояващи и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от лайка има естествени лечебни и защитни свойства на кожата. В множество проучвания е доказано, че ускорява заздравяването на рани и подпомага естествената хидратация на кожата. Нищо чудно, че това е много популярна активна съставка, която търсят не само собствениците на чувствителна или акнеична кожа.

Въпреки че лайката е чудодейна лечебна билка, която се използва в народната медицина от векове, нейното предимство е универсалността и родната природа. Расте по ливади, цъфти през май и юни с приятно уханни жълти цветове.